Startsida / Inlägg

Glöm inte att säga godnatt till din hud – ordentligt!

av Petra Weiss

DSC00075Du nattar väl din hud ordentligt?
Ofta glömmer vi bort att det faktiskt är under mörkrets timmar som den har tid och ork att ta igen sig från dagens dos av avgaser och solljus.
Ge din hud ett nattligt lyft späckat med vitaminer och fukt!

Erkänn. Du svischar bara över ansiktet med lite tvål och vatten och den vanliga fuktkräm innan läggdags. Inga konstigheter, tänker du, men det är precis vad det är.
Det är nämligen på natten du har chansen att ge din hud ett rejält lyft, det är då den vilar och är extra mottaglig för de aktiva ingredienser som ofta finns i så kallade nattkrämer.

Precis som du så vilar din hud på natten. Den störs inte av yttre påfrestningar som solljus, avgaser och andra föroreningar utan klarar av att ta emot ämnena effektivare.
Ämnen som retinol, vitamin c och AHA-syror, är därför vanliga i nattkrämer som också ofta är lite fetare och krämigare än en dagkräm.

På vintern behöver huden ofta en extra fet kräm, eftersom kylan och blåsten ute i kombination med värmen inomhus gör huden torrare och känsligare än vanligt. På sommaren kan det räcka med en lättare formula – om du inte solat lite för mycket och är torr och känslig, vill säga…

Dagkrämer fokuserar främst på att fuktboosta huden men också att skydda den mot omgivningen med hjälp av spf och antioxidanter. Visserligen skadar du inte huden om du använder din dagkräm även på natten, men du behöver inte en spf när solen gått ner. Vad du behöver är extra näring.

Forskning har visat att din hud reagerar lite olika beroende på vilken tid på dygnet det är. På dagen har huden fullt upp med att försvara sig och dig från stress medan den på natten låter cellerna fokusera på att reparera skadorna från dagen.

Satsa gärna på kvalitet när det gäller nattkrämen. En riktigt bra kräm kan fungera som ett lyft för huden och göra att den ser både klar och frisk ut på morgonen i stället för blek och lätt grådaskig som den ofta gör vintertid.
Vill du maxa effekten av din kräm kan du dessutom välja ett fuktgivande serum som du applicerar under nattkrämen. Det är särskilt effektivt om du har en torr hud. Vissa fuktigivande ansiktsmasker kan du till och med sova med ett par gånger i veckan för att ge extra boost.

Har du bråttom i säng? Försök ändå att tajma in så att du smörjer in huden en halvtimme innan sängdags så att den feta krämen hinner sjunka in ordentligt i huden och inte fastna på kudden där den knappast ger det lyft du är ute efter…

esteeTipset:
Använd din vanliga ögonkräm under ögonen. Om du smörjer in den tunna huden runt ögon med en fet nattkräm vaknar du garanterat med rejäla sopsäckar runt ögonen.

Så vet du vilken hudtyp du har:
Är du osäker på vilken hudtyp du är kan du själv känna efter när du tvättat huden. Stramar det i ansiktet? Då är du garanterat torr i huden. Blir du lätt rödflammig är du troligtvis känslig. Blir du lätt glansig i hela huden har du kanske en fet hudtyp.

 Estée Lauders nya nattserum, 670 kr/30 ml

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB