Startsida / Inlägg

Välj parfym efter din blodgrupp

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Blood Concept är en ny serie parfym som appelerar till vilken blodgrupp du har
Blood Concept är en ny serie parfym som är anpassad till vilken blodgrupp du har och är unisexdofter

Den största snackisen inom parfymvärden och bland parfymnördar är fascinationen över nischparfymerna. Att hitta den där alldeles unika parfymen som ingen annan bär. Vem vill dofta som alla andra? Det italienska paret Giovanni Castelli och Antonio Zuddas har tagit personliga dofter till en ny nivå under Blood Concept som för första gången lanserades 2011 men först nu börjar få ett uppsving.

Efter enmolekylsdofterna som är ganska svåra att förstå sig på kan blodtypsparfymerna kanske mer tilltala gemene man. Mystiken av att en parfym kan passa din egen blodgrupp är lika kittlande som att kissa på ett lackmuspapper för första gången och se om färgen slutar i blått (alkaliskt) eller grönt (surt).

Parfym handlar väldigt mycket om PH-värde så varför skulle inte blodgruppen kunna spela roll? 0 som blodgrupp har funnits sedan urminnes tider medan AB är en blodgruppstyp som funnits ganska kort tid (typ 1 000 år) hos människor här på jorden.

B för tankarna till din innersta trädgård, fylld av  minnen från din barndom
B för tankarna till spännande utmaningar och djärva resor du ännu inte gjort. Floskeltoppen är nådd.

Så här beskrivs dofterna lättast i doftnoternas språk

0 – Animalisk, läder och jord

A –  Gröna örter

B – Trä, kryddor och mossa

AB  – Syntetisk och metallisk

O anses vara den mest primitiva blodgruppen som de flesta i dag tillhör. Blodgrupp A anses ha uppkommit någon gång mellan 25 000 och 15 000 år f.Kr. i mellanöstern där den fortfarande är den vanligaste. Blodgrupp B utvecklades någon gång mellan 15 000 och 10 000 år f.Kr. i Himalayas högländer och spred sig till de asiatiska grässlätterna. Blodgrupp AB uppstod för ca 1000 år sedan när dessa folkslag möttes.

Vem kommer att köpa de här parfymerna då? Ja, Blood Concept behöver inte producera så många flaskor av AB eftersom bara 3 procent av mänskligheten har den blodgruppen. Däremot kommer 0 att ha en strykande åtgång eftersom 38 procent av världens befolkning (inklusive jag) beräknas ha den blodgruppen.

Så här beskriver Giovanni Castelli och Antonio Zuddas  själv sina parfymer;

Våra fyra dofter A, B, AB, O bygger på fascinationen över evolutionen av mänskligt blod och på den informationen som det livgivande blodet bär på. Blood Concept är en en parfymserie med mystiska ritualer fria från blomnoter där 0 har doftnoter från det primitiva Afrika. A är en aromatisk doft som påminner om välbekanta familjeägor. B representerar djärva och oförutsägbara resvägar och i AB kan du skönja den knivskarpa skylinen i en storstad”.

Dofterna avslutas med en lätt metallisk doft. Samma smak eller doft som uppstår av järnhalten i blodet som du kan känna när du får i dig en blodsdroppe från ett sår. Flaskorna för också tanken till sjukvården.’

2014 lanserades en mer lättillgänglig unisexserie och nu väntar vi med spänning på RH+ och RH- dofterna.
2014 lanserades en mer lättillgänglig unisexserie och nu väntar vi med spänning på RH+ och RH- dofterna.

 

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB