Startsida / Inlägg

Rest ink peace – nu kan du bevara dina tatueringar efter döden

av Petra Weiss

largeFoto: NAPSA

De flesta som har tatueringar anser att deras egen tatuering är ett konstverk som betyder något alldeles extra för dem.
Den känslan har The National Association for the Preservation of Skin Art (NAPSA) tagit på allvar.
Nyligen avslöjade den Cleveland-baserade föreningen att de kommer erbjuda en service där medlemmarna kan bevara sin tatuering efter döden.
”Vi vill erbjuda resurser och support som våra medlemmar inte har tillgång till någon annanstans”, säger Charles Hamm som är vd för NAPSA i en intervju med Fox News.

Enligt NAPSA kan man avlägsna en tatuering från en avliden med hjälp av en kemisk och enzymatisk process som permanent förändrar den kemiska strukturen och förhindrar den att förstöras. Den slutliga ”produkten” klassas inte som vävnad och är inte giftig, lovar NAPSA.

”Processen föryngrar konsten och ger den sitt ursprungliga utseende”, säger man i ett pressmeddelande.

Processen måste påbörjas inom 18 timmar efter att medlemmen avlidit och kan göras av familjemedlemmarna. Dock måste tatueringen placeras i en särskild hållare inom 60 timmar och lämnas in till NAPSA som inom sex månader returnerar den färdiga ”konsten” tillsammans med ett certifikat.

För att få medlemmarnas sista önskan uppfylld så erbjuds medlemmar i åldern 18-49 en summa på ca 17000 kronor och hälften av den till medlemmar över 50 år när de registrerar sig. Varje medlem får betala en inträdesavgift på cirka 1000 kronor och en årsavgift på ca 500 kronor och då har de rätt att bevara en tatuering var till eftervärlden. Vill medlemmen bevara fler av sina kroppskonstverk kostar de, beroende på storlek, från ca 800 kronor styck. Det enda kravet är att tatueringen inte sitter i ansiktet eller på könsorganen.

”Du skulle aldrig bränna en Picasso eller något annat konstverk som du har investerat i och har en passion för. Din tatuering är också konst – bara på en annan slags canvas, säger Charles Hamm i pressreleasen.

 

large2Foto: NAPSA

 

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB