Startsida / Inlägg

6 saker dina porer inte gillar

av Petra Weiss

Du har testat ALLT.
Men de envisa små, svarta porerna sitter envist fastlimmade på näsan, kinderna, pannan, hakan…
Det kanske är dags för en vaneförändring?
Här är sex vanor du bör sluta med om du vill göra dina porer lyckliga.

Pilla och klämma på pormaskar och finnar
Om du håller på och pillar och klämmer på huden ökar du risken för inflammation, irritation och fina linjer vilket ökar risken för fler finnar  och större tilltäppta porer. Testa att ha på en aknelösning med salicylsyra eller bensoylperoxid, det krymper utslagen på ett dygn.

Ta på ansiktet hela tiden
Är dina fingrar kliniskt rena? Nähä, då bör du nog inte pilla på ansiktet hela tiden. Tänk på allt du tar på under dagen – vill du ha allt det i ansiktet…?

Glömma ta bort makeupen
Du har säkert hört det förut, men att ta bort makeupen är en viktig del av din hudvårdsrutin, för om du inte rengör huden låter du makeup, olja och föroreningar som samlats på din hud hela dagen gosa in sig i din hud när du sover, vilket ökar risker för förstorade porer och för tidigt åldrande.

Strunta i peelingar
Det bästa sättet att rengöra porerna är genom att peela huden eftersom vanlig rengöring inte helt får bort döda hudceller. Peela huden en gång i veckan, men välj en småkornig peeling för ansiktet, grova korn är för tufft för huden i ansiktet.

Använda fel slags makeup
Försök att tygla lusten att dölja porerna med för mycket – och helt fel, makeup. Undvik produkter som innehåller vaxer, oljor och smör och välj hellre mineralmakeup om du lider av akne eftersom det är snällare mot huden om du har rosacea eller psoriasis. Kolla efter produkter som är icke-komedogena.

Inte använda krämer som minskar porerna
Krämer som påstår att de förminskar porerna kan faktiskt ha en viss effekt eftersom de innehåller ingredienser som ökar hudens produktion av glykosaminoglykaner, vilket hjälper till att göra huden kring porerna fastare, och gör att de syns mindre. Även krämer med retinoider kan minska storleken på tilltäppta porer.

 

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson , Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB