Startsida / Inlägg

Så förvandlar kärleken dig till ett hormonvrak

av Petra Weiss

Åh, kärlek!
Denna underbara, ljuvliga, härliga och fullkomligt vidriga känsla som inte bara får våra hjärnor att kortsluta.
Det mixtrar även runt med våra kroppar på ett rent bokstavligt sätt och förvandlar oss till någon märklig hyperventilerande, svettig, stammande varelse vi inte alls känner igen.
Här är 6 saker som händer i kroppen när du är nyförälskad.

Dopamin
Dopamin är hjärnans nöjeskemikalie, kan man säga. Den rumlar runt när du gör något extra kul – eller fullständigt idiotiskt – som spel, droger och kärlek. När vi blir förälskade frigörs dopaminet och förstärker förälskelsekänslorna vi redan har.

Oxytocin
Ännu en kemikalie, den här gången en lite lugnare sådan som gör att du känner dig lugn och trygg och nära din partner. Kramas, pussas och ta på varandra och oxytocin puttrar ut som en välbekant snuttefilt.

Testosteron
Machohormonet är inte bara till för männen – det får det att tända till rejält hos både män och kvinnor när det dyker upp något åtråvärt.
Sex kan höja testosteronnivåerna även hos kvinnor och det finns teorier som påstår att en kyss mellan en man och en kvinna kan få en dos av hormonet att vandra över till kvinnan vilket ökar attraktionen.

Noradrenalin
En del forskare påstår att kärlek inte bara gör oss lugna, lyckliga och sugna. Det kan också göra oss stressade. Stresshormonet noradrenalin tros vara orsaken till att hjärtat slår snabbare och du känner dig svettig och nervös när föremålet för din heta låga närmar sig. Det kan också vara det som ger dig fjärilar i magen när du är kär eller intresserad av någon. Svettiga handflator, torr mun och staplande konversation – någon?

Histokompatibilitetskomplex (MHC)
En uppsättning gener som kontrollerar cellernas ytmolekyler, som kroppen använder för att tala om för sig själv att det är främmande inkräktare på g.
Våra kroppar andas MHC nivåer genom svett och kroppslukt , liksom saliv. Det finns ett många olika MHC typer och de som är släkt med varandra tycks ha liknande MHC. Studier har visat att ju mer olika MHC två personer har, desto starkare är attraktionen. Gener som ser till att vi inte ska kacka i eget bo, med andra ord.

Feromoner
Tycker du att hen luktar skunk trots att hen är nyduschad? Då kanske ni inte är så kompatibla som du hade hoppats. Näsan spelar nämligen en stor roll i valet av partner, enligt många studier, eftersom feromoner, kroppens kemiska sms-tjänst, tycks ha en egen åsikt i valet av partner. Om du älskar doften av din partner utan parfym eller andra hjälpmedel, då passar ni ofta bättre ihop än om din näsa skrynklas ihop till att russin när ni är nära varandra. Doftmatch, med andra ord. Om det inte är så att hen har en extremt illaluktande parfym. I så fall är rådet; släng parfymen och gör ett nytt dofttest.

 

 

 

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson , Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB