Startsida / Inlägg

Ny svensk ekologisk doft – Odorem Mundi

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Liberi från Odorem Mundi
Liberi betyder frihet på det latinska språket och är en av två  nysläppta manliga dofter från svenska Odorem Mundi. Doftnoterna  är magnolia och vanilj med inslag av kanel, citrus och iris. Liberi innehåller 93,4 naturliga ingredienser och 83 % ekologiska.
Det är drygt en månad sedan som operasångaren Rickard Söderberg släppte en ekologisk parfym tillsammans med Wise Naturkosmetik. Nu kommer nästa svenskproducerade ekologiska parfym. Odorem Mundi.
Namnet på parfymhuset är latin och betyder doft av världen/världens doft och bakom konceptet står två killar, Dennis Billgren och Anders Broström. De träffades på Södertörns högskola där konceptet om att tillverka ekologiska parfymer började ta form. Tanken är att duon också ska ta fram damdofter. Dofterna kommer att finnas på Elevens butiker och på eleven.se.
Crude
Crude är det latinska namnet för oförädlad och naturlig och doften är citrusbaserad med liljekonvalj,  enbär, vanilj och tonkaböna. Crude innehåller 91,8 % naturliga ingredienser och 83 % ekologiska ingredienser.
Jag tog en pratstund med Anders Broström och ställde några frågor om parfymerna:
Varför en ekologisk doft? 
Vi blir allt mer medvetna om vad vi sätter på vår hud. Människor är medvetna när det gäller ekologiska ingredienser i en lotion eller tvålar och vad de gör med huden. Däremot upplever vi att den medvetenheten inte finns angående dofter. Syntetiska dofter har liknande inverkan på huden som syntetiska lotions och hudkrämer”.
…och inte syntetiskt?
”Dennis och jag sökte efter ett bättre alternativ än de syntetiska dofter som finns på marknaden. Vi upplevde att de ekologiska dofter som finns på marknaden känns som body sprays/mist. Där väcktes tanken att göra dofter som var ekologiskt och naturligt präglade av hög kvalitet”.
Screen Shot 2017-12-18 at 17.54.42
Vad innebär det att en doft är ekologisk. Kan alkoholen vara ekologisk…?
”Problemet med dagens utbud är att en doft blir svår att få helt ekologisk på grund av förmultningsprocessen som sker när man enbart använder naturliga ingredienser. Vi använder oss idag av en procentsats naturliga och ekologiska ämnen som tillåter oss att framställa kvalitativa och hållbara parfymer. Ja, alkoholen kan vara ekologisk. I vårt fall har vi en etanol som är framställd ekologisk”.
Hur kom ni fram till doftnoterna?
”Doftnoterna är präglade av mina favoritnoter men med inslag av Dennis preferenser. Vi ville skapa två olika dofter med två olika karaktärsdrag. En uppfriskande doft, Crude, som toppas av citrus med framträdande lime och blommig liljekonvalj. Crude kan ses som en bra dagdoft med sin fräscha intensitet. Med den andra doften, Liberi, ville vi skapa en framträdande karaktär och sensuell upplevelse. Toppnoterna vanilj och magnolia ger en varm och intim känsla och doften är väldigt inbjudande i sin framtoning”.
Är dofterna unisex?
Dofterna är segmenterade för män, men Liberi kan uppfattas som unisex pga av sin söta karaktär genom vaniljen”.
Jag har inte doftat på parfymerna ännu så jag kan inte recensera dem! Återkommer med det!
Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson , Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB