Startsida / Inlägg

Besök i riksdagen för djurens rättigheter

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Jessica Hemberg Blockström och Agneta Elmegård på besök i regeringskansliet för att bli uppdaterade om EU:s beslut att stödja ett globalt stopp av djurförsök.
Skönhetsredaktörerna Jessica Hemberg Blockström och Agneta Elmegård på besök i regeringskansliet för att bli uppdaterade om EU:s beslut att stödja ett globalt stopp av djurförsök och petitionen som ska lämnas till FN i oktober.

I dag var jag på besök i regeringskansliet i Stockholm, inbjuden av The Body Shop för att bli informerad på plats om hur Sveriges politiker ser på ett globalt förbud av djurförsök på kosmetiska. Den 3 maj tog EU Parlamentet i Bryssel nämligen ett historiskt beslut att stödja ett globalt förbud för djurförsök inom kosmetika.

80 procent av världens länder (däribland Kina, Korea, Kanade USA …etc)  testar fortfarande in vivo (på djur) vilket är bedrövligt eftersom vetenskapen nu lyckats hitta mycket säkrare testmetoder än dem som utförs på djur. Här kan ni läsa om mitt besök i Bryssel och firandet av EU:s femårsjubileum av förbudet mot djurförsök, där jag var inbjuden av organisationen Crueltyfree International som driver en världsomspännande kampanj tillsammans med The Body Shop om att stoppa djurförsök world wide.

KUl att se Riksdagen inifrån. Har bara varit i Plenisalen förut som student på Journalisthögskolan
Kul att se Riksdagen inifrån. Har bara varit i Plenisalen förut som student på Journalisthögskolan på 90-talet. Det var pampigt! Tack för inbjudan!

Jag var engagerad i den här typen av frågor redan innan jag engagerade mig i djurrättsfrågor 2002 när jag jag kom in i riksdagen och det känns roligt att avsluta min tid i riksdagen med det här otroliga gensvaret vi har fått genom den här kampanjen. Det går helt enkelt inte att blunda för att det här är stora och viktiga frågor för den unga generationen”, säger Birgitta Ohlsson (L) som är svenska The Body Shops talesperson i den här kampanjen. En kampanj som nu dragit i 6 miljoner underskrifter. (Du har väl skrivet på du också?)

Screen Shot 2018-05-23 at 17.20.03
Birgitta Ohlsson är en kämpe när det kommer till de viktiga djurrättsfrågorna.
Rikdsagsledamoten Birgitta Ohlsson är en kämpe när det kommer till de viktiga djurrättsfrågorna. Hon gillar makeup och parfym också vilket är extra kul. Vegan är hon också…

Vi blev också informerade av Ann-Christin Malmborg Hager VD vid SenzaGen i Lund om icke djurbaserade testmetoder (in vitro) som har en helt annan evidensbaserad säkerhet än de förlegade djurtesterna.

Med den kunskapen vi har idag om hur den genetiska koden är uppbyggd kan vi isolera  25 gener som svarar specifikt på allergi och irritationstester vilket ger en säkerhet med upp till 94 procent när algoritmerna gjort sitt. Jämfört med tester på djur som bara ger 76 procents säkerhet. Det är som att stoppa en människa i provröret, det är det närmaste vi kan komma i testmetoder”, förklarar hon under frukostseminariet i Riksdagen.

Jag slutar där för jag tyckte att det där lät hoppfullt. Snälla skriv på kampanjen nästa gång du besöker The Body Shop. De betalar inte mig för att skriva detta. Bara så att ni vet!

img6213.jpg
Ann-Christin Malmborg Hager VD vid SenzaGen

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård ekologisk parfym Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB