Dr Claudia Aguerri från Italien är neurolog och forskar om hur hjärna och hud kommunicerar

Dr Claudia Aguirre från Italien är neurolog och forskar om hur hjärna och hud kommunicerar och mikroflorans påverkan på hudens kvalité. Hon är en populär TED-talk föreläsare.

I veckan som gick var jag på ett intressant föredrag som Kraft Cosmetics från Malmö anordnade på Reisen Hotel i Stockholm med anledning av att Comfortzone släpper en ny hudvårdsserie – Remedy. Neurologen Dr Claudia Aguirre presenterade flera nya rön när det gäller kommunikationen mellan hjärna och hud, mikroflorans betydelse för en hälsosam hud och vilken hudvård som passar en ansträngd hy. Och det är de här rönen som ligger till grund för den nya Remedy-serien för känslig hud.

Screen Shot 2017-04-01 at 23.24.36

Känslig hud är inte ett tillstånd eller en hudtyp. Känslig hud har för första gången definierats som ett syndrom och behöver inte nödvändigtvis innebära en störd hudbarriär eller att man har specifikt tunn hud. Snarare att man reagerar på olika stimuli från hjärnan. Man kan också ha en störd mikroflora, berättar  Dr Claudia och hänvisar till syndromet som för första gången är beskrivet av Special Interest Group on Sensitive Skin of the International Forum for the study of itch, 2016

Dr Claudia berättade och hur viktig mikrofloran på huden och i magen är för en sund hy utan problem. Men det som visat sig mest effektivt i hudvård menar hon är prebiotika (födan till mikrofloran och inte probiotika.

Just nu är det populärt med probiotika i hudvård, men den är verkningslös om du inte vet vilka probiotikastammar som just din hy behöver. Den kan nämligen vara genetiskt betingad och är väldigt personligt utformad, därför är det bättre att stimulera en sund mikroflora med prebiotika och på så sätt skapa en bra förutsättning för hudhälsan, förklarade hon.

Screen Shot 2017-04-01 at 23.22.50

Nya serien Remady innehåller bland annat prebiotika, marulaolja och mexikansk salvia.

Vad är skillnaden mellan probiotika och prebiotika?

Prebiotika är speciella kolhydrater och fibrer som ger bakteriefloran näring. Exempelvis oligosackarider som finns i bönor och ärtor. Insulin som bland annat finns i kål, lök och jordärtskockor fungerar också som prebiotika och ”föda” åt probiotika. Fermenterade produkter likaså.

Probiotika är levande mikroorganismer som gör stor nytta främst i tjocktarmen, men det diskuteras även mycket om probiotika i hudvård för tillfället. För att få kallas probiotika måste bakterierna överleva transporten mellan matsmältningsapparaten och tjocktarmen.

comfortzone.46

”Vad gjorde man innan mobiltelefonerna kom?”

”Vad gjorde man innan mobiltelefonerna kom?”