Dag: 9 juni 2013

Småbarnsförälderns 4 bästa (snabbaste) skönhetsknep

Som småbarnsförälder får man ofta välja.
Duscha eller äta frukost? Hårinpackning eller ta bort nagellacksresterna på tårna? Kamma håret eller plocka ögonbrynen?
Glöm det. Jag vet hur du kan hinna med allt. Och samtidigt slippa hyperventilera.
Här är mina fyra bästa skönhetstips för småbarnsföräldrar – eller för dig som är förbannat stressad och okammad ändå.

cliniqueLägg ansiktsmasken över natten
Allvarligt. Vem har egentligen tid att sitta 15-20 minuter med en kletig ansiktsmask? Istället kan du kladda på den på 30 sekunder innan du lägger dig och sova med den – och vakna snygg! Om det funkar? Självklart! Här är mina fyra favoriter:

Clinique, Moisture Surge Overnight Mask, 390 kr/100 ml
Utan att överdriva en helt fantastiskt mask, särskilt när huden är torr och fnasig. Den går snabbt in i huden och känns inte kladdig när man lägger ner ansiktet på kudden. På morgonen ser huden betydligt mjukare och friskare ut, som ett litet lyft helt enkelt!

sensaiSensai by Kanebo, Cellular Performance Hydrachange Mask, 1140 kr/75 ml
En ren dröm för ansiktet! Den babylena krämen är ljuvlig att lägga på och den sjunker snabbt in i huden och gör den mjukare än mjukast. Dagen efter ser huden ut att ha fått ett lyft – och minst 10 timmars sömn. Enda minuset är priset, även om den är dryg och räcker till många nätter.

moistureMD Formulations Moisture Defense Antioxidant Treatment Masque, 459 kr/75 ml
Rejält uppfriskande mask när huden känns trött och gråtrist hösttrött. Huden kändes mindre irriterad och hade mindre tendens att rodna. Gav en hel del extra lyster och minskade fina torrhetslinjer betydligt.

Dermalogica, MultiVitamin Power Recovery Masque, 529 kr/75 ml
Riktigt mjuk och skön mask som blir härligt gulbrun efter bara några minuter och man bör kanske varna en eventuell sovpartner innan… Ger huden ett riktigt lyft och tar bort trötta linjer, glåmighet och gör att man både ser och känner sig piggare.

dermalogica

Maska håret på natten
Samma här. Vem vill sitta i duschen i 20 minuter på morgonen för att vänta på att masken ska verka klart? Och vem vill göra det på kvällen, somna med blött hår och vakna som Animal i Mupparna? Den bästa lösningen är givetvis en nattmask!
Du somnar med en piasavakvast på skallen och vaknat med Hollywoodsvall – perfekt va? Här är två jag testat och gillar:

Schwarzkopf SEAH Beauty Sleep Night Mask, ca 329 kr/150 ml
Riktigt djupverkande för de torra testarna och håret blir mjukt och följsamt och får fin glans utan att kännas som babyhår som inte går att forma. Perfekt efter sol och bad.

Sachajuan Over Night Hair Repair, ca 560 kr/100 ml
Lyxig hårmask med alger som ger trasslet en rejäl match. Håret blir riktigt mjukt och det känns som om det får mer spänst och glans. Om man vill kan man låta inpackningen sitta i på morgonen, men jag valde att skölja ur den.

sachajuan_overnight_116125057Lägg lack som håller
Jag vet inte hur det är med er, men när jag målar naglarna är det snyggt i tre timmar. Det lossar små flager här och var, rispas, blir ojämnt, och bla bla bla och vem har egentligen tid att sitta och vänta på att det torkar? Med gelélack slipper du allt det där och kan slappna av. UV gelélack är som ett vanligt nagellack med härdas i UV-ljus vilket gör att det håller i upp till tre veckor – utan att flaga eller se eländigt ut. Inte nämnvärt i alla fall, beroende på vad du sysslar med, givetvis. Lacket görs på salong och kostar ca 350 kronor.

gonbrynsfrg_110820869Färga fransar och bryn
Här är väl kommentar överflödig, misstänker jag. Om du har hyfsat täta och långa fransar naturligt kan det räcka att färga dem svarta för att de ska se målade ut och du slipper mascaran på morgonen. Ett par välansade och mörkare bryn ger också ansiktet ett lyft, men undvik svart, välj hellre brunsvart eller mörkbrun om du inte är naturligt svarthårig.
Färga kan du göra själv, men för det ultimata resultatet med en brynplock inkluderad får du betala cirka 250-350 kronor på salong.

Vad betyder de ekologiska certifieringarna?

Undrar ni också över de många märkningarna av ekologiska skönhetsprodukter? Det är en riktig djungel. Men samtliga certifieringsstämplar har goda intentioner. De markerar om produkten är ekologisk, tillverkad under schyssta förhållanden, hälsosam och utan gifter.

Jag var på ett intressant föredrag på Berns om gifterna i vår mat som anordnades av organisationen Skafferiet. Gifterna finns inte bara i vår mat. De finns i allra högsta grad i vårt badrum. Schampo, balsam, krämer , serum och stylingprodukter innehåller mängder av kemikalier som kan vara både hormonstörande och giftiga. Ju längre innehållsförteckning (INCI) ju misstänksammare blir jag.

Flera ton små plastkulor från peelingprodukter spolas ut i havet för att de är för små för reningsverken att hantera. Fiskarna får i sig plasten. Vi äter fiskarna. Ja ni hajjar. Dessutom allt läskigt som man smörjer in sig i. Propylenglykol, paraffin och aluminiumklorid. Dags att börja göra medvetna val!

Ecocert
Ecocert är det största oberoende certifieringsorganet i Europa och USA. Ecocert kontrollerar och granskar innehåll, råvaror, produktion och förpackningar.
www.ecocert.com

 

Skärmavbild 2013-06-09 kl. 20.16.10
Cosmebio
Cosmebio är en fransk organisation som granskar innehåll och produktionens påverkan på miljön. Produkter med denna märkning innehåller minst 95% naturliga ingredienser eller ingredienser med naturligt ursprung.
www.cosmebio.org/
Skärmavbild 2013-06-09 kl. 20.18.16
BDIH
BDIH är en sammanslutning av tyska industrier och företag. De omfattande riktlinjerna som fastställdes 1996 ställer höga krav på råvaror, produktion och miljö. En av de första certifieringsstämplarna i mellaneuropa.
www.kontrollierte-naturkosmetik.de
Skärmavbild 2013-06-09 kl. 20.22.55
Natrue
Ett europeiskt certifieringsorgan med mål att skapa en internationell standard. Natrue arbetar för att öka medvetenheten om värdet av naturliga ingredienser för konsumenten och miljön och finns i tre nivåer beroende på renhetsgrad. Weleda som framställer sina produkter enligt biodynamiska principer har varit drivande i den här certifieringen.
www.natrue.org
Skärmavbild 2013-06-09 kl. 20.27.49
The Soil Association
Startades 1946 av engelska bönder som
ville arbeta för en hållbar utveckling. Soil Association är idag Storbritanniens största ekologiska certifieringsorgan.
www.soilassociation.org
Skärmavbild 2013-06-09 kl. 19.31.41

Ämnen att hålla koll på:

Parabener (butyl-, etyl-, metyl- och propylparaben):konserveringsmedel som misstänks rubba kroppens hormonbalans. Har börjat plockas bort från många produkter, även icke-ekologiska. 

Alkylamider(diethalonamine/DEA, monoethanolamine/MEA, triethanolamine/TEA, ibland ”cocamide”): används ofta som löddrande ämne i shampon, som konsistensgivare eller bindemedel. Kan irritera huden och misstänks kunna skapa cancerframkallande ämnen. 

Imidazolidinyl urea och diazolidinyl urea: Fungerar också konserverande. Kan orsaka eksem hos allergiker. 

Mineral oljor/paraffinoljor/vaselin: Utvinns ur råolja och används i många hudvårdsprodukter som ett fuktgivande ämne. Lägger sig ofta som ett skönt lager på huden men påstås störa hudens egna fettbevarande funktioner. 

Sodium laureth/lauryl sulfat (SLS) och andra laurethsulfater: Ett syntetiskt, skumbildande rengöringsmedel som är vanligt i flytande tvålar, schampon och duschkrämer. Kan vara irriterande för huden och skadligt för miljön. 

Syntetiska färg- och doftämnen: Parfymer. 
Ftalater. Mjukgörande ämne som gör plasten mjuk. Kan finnas i parfymer.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén