Man kan sola extra länge med solskyddskräm och att sola solarium är toppen innan semestern.
Eller?
Vi vet svaren på de 13 vanligaste myterna om sol.
Myt: Det är säkrare att sola i solarium än utomhus i riktiga solen efterom det är en kontrollerad dos av UV-strålar i solariet.
Sant: De som solar i solarium regelbundet löper högre risk att drabbas av hudcancer jämfört med de som aldrig solar solarium. Dosen av UV-strålning från solariet är hög, till och med ibland så mycket som 12 gånger högre dos än den årliga dosen UVA som de får från solen.
Myt: En del av ingredienserna i solkrämerna kan orsaka cancer så man ska vara försiktig med att använda dem.
Sant: Det finns inget som säger att de skulle orsaka cancer, tvärtom har flera studier visat att de är säkra och effektiva och ger ett bra skydd mot solen.
Myt: Solen är bästa källan för D-vitamin.
Sant: Våra kroppar kan producera lite vitamin D efter att ha utsatts för solens UVB-strålar. Men faktum är att det räcker med fem minuter för att produktionen av D-vitamin ska ha nått sitt max. Efter det bryter UV-strålarna i stället ner vitaminet och gör det inaktivt. Det säkraste sättet att få D-vitamin är genom kost och kosttillskott.
Myt: Du kan inte bränna dig när det är molnigt.
Sant: Bara för att du inte kan se din skugga så betyder det inte att du är säker från solens skadliga strålar. Tro det eller ej, men upp till 80 procent av UV-strålarma kan tränga igenom moln och dimma.
Myt: En grundbränna skyddar huden från solskador.
Sant: Det finns ingenting som heter ”säker” eller ”skyddande” bränna. All solbränna är tecken på hudskador. Solbränna är hudens försök att reparera solskador och förhindra ytterligare skador men det kan istället leda till gendefekter som kan leda till cancer.
Myt: Jag använder en spf 50 så jag är helt säker i solen.
Sant: En solkräms spf indikerar att den skyddar mot UVB-strålar men du behöver skydd mot såväl UVB som UVA. För ett effektivt skydd, använd en solkräm som skyddar mot båda typerna. Spf 50 innebär heller inte att du kan vara i solen hur länge som helst eller när som helst, bara att huden är lite mer skyddad än om du har t ex spf 20.
Myt: Färgade människor kan inte få hudcancer.
Sant: Färgade löper mindre risk att utveckla hudcancer jämfört med vita, men de har en högre risk att dö i det. En väldigt farlig och snabbt spridande hudcancer som kallas lentiginous melanomär mer vanlig bland mörkhyade och kan uppstå som en märklig tillväxt i slemhinnor, under naglarna, eller på handflatorna och fotsulorna. Ävne mörkhyade bör alltså skydda sig mot solen.
Myt: Fönster skyddar mot solens UV-strålar.
Sant: Glas blockerar det mesta av UVB-strålarna med UVA kan ta sig igenom och du kan alltså bränna dig även om du sitter innanför ett fönster.
Myt: Läppstift och läppgloss skyddar mot UV-skador.
Sant: Bara om de innehåller spf. Om de inte gör det kan de i stället förvärra skadorna precis som de sololjor som finns på marknaden som ska göra huden brunare snabbare. Du steker sina läppar, med andra ord.
Myt: Alla solkrämer blockerar både UVA och UVB.
Sant: Nej, det gör de inte. Du måste skaffa en solkräm med så kallat brett spektrum, som klarar av såväl UVB som UVA, till exempel Vichy och La Roche-Posays produkter.
Myt: Att dubbla solskyddet dubblar också skyddet.
Sant: Ett solskydd på spf 30 ger bara aningens mer skydd än en spf 15. En spf 15 filtrerar bort 93 procent av UVB-strålarna och spf 30 97 procent jämfört med spf 50 som tar 98 procent. Visserligen har du bättre skydd om du har en högre spf men det är också viktigt att applicera tillräckligt mycket och inte snåla med krämen. Smörj rikligt! Gärna i tjocka lager där huden är extra känslig.
Myt: Alla solkrämer är lika bra,
Sant: Nej, faktiskt inte. Håll koll på tester som görs av till exempel på Testfakta och Råd och Rön.
Myt: Du kan inte bränna dig genom kläderna.
Sant: De flesta klädesplagg ger ett skydd på cirka spf 8, ungefär hälften så mycket om det blir blött. Lätta, ljusa bomullsplagg släpper in mer solstrålar jämfört med mörka, mer tätvävda. Satsa gärna på plagg med inbyggt solskydd, särskilt till barn, men tänk på att skyddet minskar för varje tvätt.
Källa: The Skin Cancer Foundation
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.