Dag: 19 augusti 2014

I dag infaller Earth Overshoot Day – 3 tips att somna med gott samvete

I dag infaller Eart Overshoot day. Det innebär att i dag är dagen då mänskligheten överskridit årets kvot för förbrukning av naturens tillgångar enligt uträkningar gjorda av organisationen Global Footprint Newtwork. Från och med nu lånar vi alltså resurser från kommande generationer. Vi förbrukar mer än vad planeten mäktar med. Hur mycket du själv förbrukar kan du räkna ut här!

Här på bloggen är vi inte mycket för pekpinnar men jag vill i varje fall ge tre exempel på återbruk i skönhetsbranschen som gör att du snarare hjälper istället för stjälper. För hög ränta är det väl ingen som vill ha. Allra minst på jordens sköra kapital.

1. Använd produkter från producenter som återvinner sina förpackningar och bli – belönad. Redan 2009 införde det amerikanska företaget Kiehls sitt ”Recycle and be rewarded”-program. Kiehls stödjer även Brad Pitts organisation JPF:s eco system där fokus ligger på att stödja globala miljöinsatser. Lämnar du in gamla flaskor och burkar så får du en stämpel och när du samlat ihop 10 stämplar får du en produkt.

Kiehls har ett uttalat återvinningsprogram som reducerar slitaget på jordens resurser.

Kiehls har ett uttalat återvinningsprogram som reducerar slitaget på jordens resurser.

 

2. Lukta gott med vatten som ger liv.
För femte året i rad arbetar parfymhuset Giorgio Armani tillsammans med UNICEF för att säkra friskt vatten och driva sanitetsutveckling i projektet Acqua for Life, i behövande länder. Genom försäljningen av parfymerna Acqua di Giò and Acqua di Gioia ger L’Oreal 5 USD till projektet för varje såld flaska. Då ska ni veta att just de här parfymerna är några av de mest populära i taxfreeshopparna på flygplatserna runt om i världen.

Hittills har projektet inbringat 2,5 miljoner USD och i år räknas försäljningen inbringa ytterligare 500 000 USD. Intresserade? Doftnoterna i Acqua di Goia är mint, bränt socker, citron, pion, jasmin, labdanum, rosépeppar och cederträ. Mums!

Ett köp av Acqua di Gioia ger friskt vatten på en annan plats på jorden

Ett köp av Acqua di Gioia ger friskt vatten på en annan plats på jorden

3. Vänd dig till en hårsalong som har uttalade hållbarhetsmål.
När du ska klippa och färga håret – gör det på en salong som har uttalade hållbarhetsmål. Exempelvis en Wellasalong. De har nyligen antagit ett internationellt hållbarhetsprogram som heter The Wella Committed Beyond Beauty Sustainable Program. Vilket innebär att de har särskilda förhållningsregler för salongsägarna om hur man ska driva salongerna hållbart. Det gäller allt från att tänka på användning av energilampor till sänka temperaturerna i vattenförbrukningen etc. Italienska Davines är ett annat hårmärke som har uttalade hållbarhetsmål likaså grön salong-märkta frisörer som har en strikt certifieringsmall att följa.

Grön salong certifieringen startade i Danmark 2011 och är helt ekologiskt inriktad

Grön salong certifieringen startade i Danmark 2009 och är helt ekologiskt inriktad

http://youtu.be/FuqGNg6MpKs

Tattoo-mönstrat och ränder när Gaultier designar för Lindex

gaultier
Foto: LINDEX

gaultier2Klassiska ränder, skira material, konformade siluetter á la Madonna och lite råare tattoo-mönster blev resultatet när den franska Haute Couture and Pret-a-Porter designern ritade plagg för svenska Lindex.

Kollektionen frontas av Gaultiers egen favoritmodell Karen Elson består av dam-, barn- och underkläder samt accessoarer och ska finnas i utvalda butiker den 8 oktober.

”Att skapa en sådan här kollektion är en utmaning, men en mycket positiv sådan. Genom den här typen av uppdrag får jag lära känna nya människor, och dessutom får jag möjlighet att skapa kläder till ett mer överkomligt pris”, säger Jean Paul Gaultier i ett pressmeddelande.

För tolfte året i rad deltar Lindex i kampen mot bröstcancer. I år genom att skänka 10% av försäljningen från Jean Paul Gaultiers kollektion till cancerforskning och Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj. I kollektionen ingår ett rosa armband från vilket hela överskottet skänks till cancerforskningen.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén