Det ger oss hål i tänderna, gör midjemåttet större, får oss att åldras snabbare och ökar risken för flera allvarliga sjukdomar.

– Folk tycker att man blir tjock av socker. Det är det lilla problemet. Att äta mycket socker är som att röka två paket cigarretter om dagen, säger nutritionisten Fredrik Paulún.

Det håller kockarna Danyel Couet och Jonas Svensson med om, för när deras restaurang Mother öppnar i Stockholm den 14 januari är vitt, raffinerat socker helt bannlyst på menyn – även i desserter.

– Vi tar helt och hållet avstånd från raffinerat socker på Mother. Det har varit en utmaning. Vi har testat fram olika sätt att göra det här lika gott, eller godare, säger Danyel Couet och Jonas Svensson i Krogpodden som sänds samma dag som deras krog öppnas.

I samma avsnitt av Krogpodden är Fredrik Paulún gäst och där diskuteras vilka olika alternativ som kan användas i ställen för det vita sockret.
På Mother har man valt att använda till exempel kokosblomsocker och reducerad fruktjuice för att få till en sötma.
Fredrik Paulún rekommenderar också honung, lönnsirap och rårörssocker, som innehåller antioxidanter, mineraler och vitaminer och som dessutom har lägre GI (glykemiskt index) än vitt, raffinerat socker.

unnamedDanyel Couet, Fredrik Paulún och Jonas Svensson.