Dag: 23 juli 2020

Bianca Ingrosso säljer sitt sminkmärke Caia Cosmetics

Bianca Ingrosso med sin pappa Emilio Ingrosso. Foto: Magnus Sandberg/Aftonbladet

Bianca Ingrosso behöver inte oroa sig för att inte kunna betala hyran framöver. Hon säljer nu hälften av sitt framgångsrika sminkmärke, Caia Cosmetics, det uppger Di Digital..
Uppköpare är riskkapitalbolaget Verdane som äger e-handelsbolag som Desenio, Safira, Mathem som köper strax över hälften av sminkmärket i en uppgörelse på runt 200 miljoner kronor där Bianca Ingrosso själv drar in cirka 60 miljoner, enligt Di Digitals uppgifter. I och med den summan värderas företaget till cirka 400 miljoner kronor.
”Det här är bara början. Tack vare partnerskapet med Verdane kommer CAIA-teamet och jag kunna göra verklighet av vår vision att erbjuda exklusiva skönhetsprodukter av högsta kvalitet till schyssta priser över hela världen”, säger Bianca Ingrosso i ett pressmeddelande som därmed hintar om att hon fortfarande kommer att påverka innehållet och utseendet på Caia Cosmetics utbud.

Caia Cosmetics släppte en parfym 2019 Centeur de Caia, med noter som svarta vinbär, apelsinblomma och patchouli.

Caia Cosmetics grundade Bianca Ingrosso 2018, tillsammans med Vanessa LindbladMikael Snabb och Jesper Matsch. Sminkmärket har flera gånger fällts av Reklamombudsmannen, men i början av året berättade Bianca Ingrosso att hon inte hade några planer på att ändra reklamen. Förra året gjorde Bianca Ingrossos, firma Bianca Ingrosso AB en vinst på 27,6 miljoner kronor.

Min absoluta favorit i Caia Cosmetics utbud är den här paletten -Sassy.  Foto: Agneta Elmegård

Det flesta framgångssagorna inom skönhetsbranschen brukar sluta med att indiemärken, som startats i låg skala, köps upp av investerare med mycket stålar. Det är det som hänt med de flesta hajpade nischmärkena inom parfymbranschen som exempelvis Ben Gorhams Byredo. 2013 sålde han majoriteten av Byredo till brittiska Manzanita Capital, som bland annat äger Diptyque och Malin+Goetz, för en hemlig summa pengar. Riskkapitalbolaget Manzanita Capital ägs till en del av den amerikanska Fisher-familjen, som bland annat grundat klädjätten Gap.

Kansai Yamamoto död – designern bakom Ziggy Stardust

Kansai Yamamoto under en visning 2012 i Beijing. Bild: Kyodo News

Vad hade Ziggy Stardust varit utan platåskorna, de avantgardistiska ballongkläderna och den morotsröda frisyren? Förmodligen bara en parentes i den brittiska pophistorien. David Bowie skakade om en hel värld när han kungjorde sitt alterego , Ziggy Stardust 1972, sjöng om rymden och suddade ut könsgränserna. Mannen bakom den framgångsrika looken hette Kansai Yamamoto och avled den 21 juli i sviterna av leukemi 76 år gammal.
I en intervju med Hollywood reporter 2016 beskrev Kansai Yamamoto samarbetet med David Bowie som något mycket extraordinärt, att kläderna han designade för Bowie ”blev en del av hans budskap till världen”, ”Det  skedde en kemisk reaktion när han tog på sig mina kreationer. Kläderna blev en del av David, hans sånger och musiken”.
Kansai var inte så välkänd som några av hans mer högprofilerade japanska modeikoner, inklusive Yohji Yamamoto (inte släkt), Kenzo Takada, Issey Miyake och Rei Kawakubo från Comme des Garçons. Men det var Kansai som ledde vägen för en hel generation japanska designkollegor att sätta prägel på den västerländska klädindustrin.

David Bowie var före sin tid med att klä sig androgynt och han upptäckte Kansai 1971

År 1971 var Kansai Yamamoto bland de första japanska designers som visade i London – ett helt decennium innan Kawakubo och den andra Mr. Yamamoto. Hans signatur var skulpturala former, strukturella tryck och ögonpoppande färgkombinationer som inte världen skådat tidigare.
”Färg är som syre, vi andas den i samma rymd, var Kansais svar på framgångarna med Bowie under 70-talet, berättat för New York times. Kansai arbetade även med Elton John, Stevie Wonder och på senare tid gjorde han scenkläder åt Rita Ora.

Kansais framgångar med David Bowie
David Bowie började bära Kansai Yamamotos kvinnokläder 1971, vilka ofta  var inspirerade av den japanska kulturen.

1973 gjorde Kansai Yamamoto kläderna till David Bowies världsturné: “Aladdin Sane” tour.
Det kanske mest kända scenklädesplagget som Kansai skapade åt David Bowie var de gigantiska ballongbyxorna inspirerade av japanska samurajbyxor.

Kansai Yamamoto använde inte dragkedjor i de kläderna som han skapade åt David Bowie för att artisten skulle kunna byta dem snabbt i samband med scenframträdande.

Kansai Yamamoto och David Bowie förblev nära vänner fram till artisten död 2016.

2017 fick  Kansai Yamamoto en revival när han fick frågan av Louis Vuitton att skapa deras Resort Collection Show.

Källa:New York Times, Harpers Bazar och The Cut, The Hollywood Reporter.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén