Tro det eller ej, men det är faktiskt hög tid att välja ut säsongens solskydd. Vi börjar med att titta närmare på Emma S. sprillans nya solskyddserie.
Svenska hudvårdsmärket Emma S. lanserades 2010 och finns idag tillgängligt i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Tyskland. Trots ett stadigt växande sortiment har det fram till nu fattats solskydd bland Emma S. produkter. Men nu är det alltså dags! Inte mindre än två ansiktsprodukter – ”hydrating sun protection” med spf 30 eller spf 50, samt kroppsprodukten ”hydrating sun fluid protection” spf 30 levererar hudvård i kombination med en hög solskyddsfaktor.
Vi gillar den milda doften och älskar att det här känns som hudvård som även råkar ge skydd mot skadliga UV-strålar, snarare än nödvändigt klet och kladd som man helst hade sluppit.
Emma S. är framförallt inriktade på hudvård, vilket också syns när vi tittar på ingredienserna. Squalane, Vitamin E och Hyalyronsyra hjälper huden att bibehålla fukt och motstå yttre påfrestningar, vilket vi alla vet att sommaren absolut kan bjuda på.
När vi pratar med Emma Sjöberg Wiklund, Emma S. grundare, berättar hon att det har tagit ovanligt lång tid, tre år, att utveckla Emma S. solskydd, något som beror på timing, omfattande tester och inte minst pandemi.
”Det internationella institutet som testar solskydd var helt stängt under perioder på grund av Corona-pandemin. Det gjorde att vi till slut fick skjuta på lanseringen ett helt år.”
Men visst handlar den långa produktutvecklingen en hel del om timing och noggrannhet också, säger Emma.
”Lansering av solskydd måste, naturligtvis, vara på våren. Det tog också ganska lång tid innan vi var 100% nöjda med formuleringen. Men nu är allt äntligen på plats och jag är supernöjd.”
Emma S. produkter är fria från parabener, mineraloljor, mikroplaster och cykliska silikoner. Var det ytterligare någon ingrediens som var viktig att exkludera från solskyddet?
”Vi har valt att inte ha med Oxybenzone/Benzophenone-3 och Homosalate/Homomenthylsalicylat (HMS). Det är UV-filter som båda är under utredning inom EU. Oxybenzone/Benzophenone-3 har i olika studier visats vara potentiellt allergiframkallande och hormonstörande. Dessutom potentiellt skadlig för ”aquatic life”, alltså vattenlevande organismer. Homosalate/Homomenthylsalicylat (HMS) utreds eftersom det kan vara hormonstörande och brytas ner till giftiga ämnen med tiden. Även det potentiellt skadlig för havslivet.”
Produkterna tål vatten och finns som ”very water resistent” och ”water resistant”, vad är det för skillnad och när ska man använda vad?
”Det har att göra med hur länge man kan bada eller befinna sig i vattnet innan man bör applicera solskydd igen.”
Emma förklarar att vattenresistent innebär att solskyddet är effektivt även efter 40 minuter i vatten, men sen behöver man applicera ett nytt lager. Extra vattenresistent betyder att du kan bada i upp till 80 minuter innan det är dags att smörja in sig igen.
”Men man ska komma ihåg att om man har badat och torkar av sig med en handduk så torkar man ju tyvärr oftast bort solskyddet, så då bör man alltid smörja in sig igen.”
Solskyddet är tänkt att kunna ersätta en dagkräm. Kan man även kombinera det med sin övriga morgonrutin?
”Det stämmer. I fredags var jag utomhus hela dagen och det var soligt. Då tvättade jag av ansiktet på morgonen som vanligt, klappade in min vitamin C booster, Ultimate eye cream och serum och sen tog jag helt enkelt hydrating sun protection spf 50 som dagkräm. Över det sminkade jag mig som vanligt. Det som är så underbart är att följsamheten och hudkänslan på solkrämen gör att det helt enkelt är som en riktigt bra dagkräm med högt solskydd. Sen ska man ju alltid komma ihåg att gärna ha en keps eller solhatt om man vet om att man kommer att exponeras för sol hela dagen.”
Vi instämmer och föreslår att du redan nu funderar på en snitsig hatt att ersätta yllemössan med. När som helst nu…