Anne Flipo är mästerparfymören som ingick i trion av näsor som skapade ”La vie est belle” 2012. Foto: Agneta Elmegård

La Vie est Belle fyller tio år i år och är en av Lancômes mest ikoniska dofter. En av parfymörerna bakom den framgångsrika doften är mästernäsan Anne Flipo, som blir väldigt nostalgisk över doften när vi träffar henne i Grasse.
Det var ett fantastiskt projekt att ingå i och en av de dofterna som jag är mest stolt över att ha varit med om att tagit fram”, säger Anne Flipo.
Det är tio år sedan Lancômes släppte sin bästsäljande parfym  när ”La vie est belle”  kom var den en en helt ny kategori av doftfamilj, nämligen Florental Tasty, uppbyggd av irisrot, vanilj, päron, tonkaböna apelsinblomma och patchouli. Parfymen skapades av tre ikoniska parfymörer i Grasse. Olivier Polge, Dominique Ropion och Anne Flipo.
Anne Flipo minns tillbaka till parfymlaboratoriet i Grasse.
”Vi ville göra den som en gourmanddoft och när vi adderade patchoulin och irisroten fick vi in tyngd i doften. Maltosen gav en känsla av karamell. Men det tog 5400 tester innan vi fick fram exakt det vi ville ha”, berättar Anne Flipo.

La Vie est Belle innehåller 63 olika ingredienser och det tog 5400 tester, under tre år att få fram den. Foto: Agneta Elmegård

Och succén har inte låtit vänta på sig. La Vie est Belle är den i särklass dyraste doftkomposition som Lancôme någonsin har skapat. Den innehåller 63 ingredienser varav ca 50 procent är naturliga ingredienser.
”Du känner alltid igen doften och unga som gamla älskar doften, säger Flipo med stolthet i rösten”.
Den exklusiva irisroten odlas i Grasse på Domain Rose Lancôme och roten lagras i tre år innan den mognat tillräckligt.
”Tack vare irisroten får doften ett extra djup. När vi väl hittade ett sätt att utvinna den rätt gav den ett unikt uttryck till doften”, säger Anne Flipo.

Irisroten odlas i Grasse och lagras i tre år innan den mognat för parfymtillverkning.

Lancôme skippar cellofanet och har tagit fram en ny återvinningsbar kartong åt flacongen