Honung är mums. Både för huden och invärtes. Denna söta smet som vi tar för givet är hotat. Filmen ”Inte bara honung” har premiär i dag på Folkets Bio i Stockholm. Se den.
I Sverige har vi antagit en lag om att förbjuda giftiga bekämpningsmedel på försök i två år, för att hjälpa bina överleva. Källa: SVT
Att världens vilda bi har problem är det väl ingen som undgått. Våra flitiga trädgårdsmästare som pollinerar frukter och bär håller på att dö ut och försvinna. 1/3 del av det vi äter skulle inte finnas utan bina.
Albert Einstein lär ha sagt att ”om alla bin i världen skulle dö ut, är mänskligheten utplånad inom fyra år”.
Under de senaste fem åren har miljontals bin dött utan att någon kan förklara orsaken. I Kina får päronodlarna pollinera frukterna själva för bina har försvunnit. Om bina fortsätter att dö kommer det att få drastiska konsekvenser för människan. Över en tredjedel av vår livsmedelsproduktion är beroende av binas pollinering.
Filmen ”Inte bara honung” som har premiär i dag på Folkets Bio i Stockholm i regi: Markus Imhoof, tar dig med på en resa till biodlare över hela världen för att ta reda på varför bina dör.
Jag träffade biodlaren Atsou Tanaka i Tokyo som vill göra skillnad! Högt uppe på skyskraporna i stadsdelen Ginza har han 10 bikupor. Nu när sakuran blommar åker bina skyttetrafik via chanelskrapan och Sony building till Kejsarpalatset och suger på tusentals körsbärblommor i Hamarikyuträdgården 1 kilometer i från biodlingen. Sakurahonung blir resultatet. Förra året slungade han 900 kilo honung uppe på taket.
– Bin är väldigt känsliga för gifter och de lever bara i fyra månader så deras livlina är skör och för mig var det en självklarhet att gå in i det här projektet dels för att hjälpa biodlare men även viljan till att skapa gröna ytor i en av världens mest urbana städer, förklarar han
I när anslutning till biodlingen uppe på skydkrapan i Ginza finns det en örtträdgård som skolklasser kan besöka
I januari 2013 presenterade
Klinta&Co, honungsljusen
Beefayre, på Formexmässan. Beefayre gör massageljus, doftpinnar och värmeljus med våra bin i åtanke. Produkterna, som mottogs varmt vid lanseringen i Storbrittanien i höstas, tillverkas i England och görs av förnyelsebara resurser. Min favoritdoft är kaprifolen som påminner mig om somrarna i Skåne.
Doftljusen från Beefayre innehåller inte petrolium, sulfater eller färgämnen och en del av vinsten går till att ta hand om och forska om bin.
De fantastiska illustrationerna på förpackningarna har ritats av Sharon Jervis som ligger bakom beefayre-projektet och har under flera år jobbat passionerat för att hjälpa dom. Kollektionen består av stora och små massageljus/doftljus, värmeljus och doftpinnar. Alla i nio noga utvalda dofter. Köp Köp . Och gör skillnad!