Charles Randquist plastikkirurg, Agneta Elmegård journalist och Magnus Hober, plastikkirurg satt i paneldebatten ”Våga Fråga”. Moderator: May Otero
För några veckor sedan fick jag förfrågan om att delta i en paneldebatt på Acadermia i Kista utanför Stockholm. Temat var ”Våga fråga” och skulle handla om hur utsatt och utlämnad man kan känna sig som patient i den här komersiella världen där mycket handlar om att kränga så mycket silikonbröst och behandlingar som möjligt.
I min egenskap som skönhetsredaktör på Aftonbladet har jag under flera år fått återkommande frågor från läsare som haft funderingar kring ingrepp, behandlingar och kliniker, så därför tackade jag ja. Två andra plastikkirurger deltog också i debatten om hur man kan uppmuntra patienter att ställa relevanta frågor när man väl sitter framför en läkare/kirurg i ett behandlingsrum. Charles Randquist från Victoriakliniken och Magnus Hober från Improva Plastikkirurgi representerade kirurgsidan.
Hur okritiska är vi i jakten på skönhet? Vem utför behandlingen och vad kan man som kund förvänta sig? Ställ frågor!
Diskussionerna pendlade mellan frågor om etik, moral, utsatthet som patient och vilka frågor vi ska våga ställa för att minimera riskerna och besvikelserna med ett ingrepp. Eftersom vem som helst idag får injicera fillers är det viktigt att an som patient/kund är medveten om detta och är beredd på att man själv måste aktivt förskanska sig till informatioen. Föreläsningen var välbesökt vilket tyder på ett det är ett vikitgt ämne att hela tiden ta upp. Vi enades om att en hel del frågor är viktiga att ställa så som, vilken fillers kliniken använder (så att den inte är inköpt på nätet, typ), Vad kliniken har för försäkringar, vilken utbildning behandlaren har, före och efterbilder etc.
Med tanke på att mitt inlägg ”5 frågor du ska ställa till plastikkirurgen” är ett av de mest lästa inläggen här på bloggen så finns det uppenbarligen ett behov eller sug efter den här typen av viktiga frågor.
Vad innehåller implantaten? I Sverige har exempelvis Juvederm fått FDA–stämpel på att deras bröstimplantat innehåller ämnen som inte är giftigt för kroppen. Våga ställa frågor kring bröstimplantat, innehåll och och tillverkning