Dag: 8 april 2015

Cleans nya parfym Summer Sun tar dig till Hawaii

Clean har en filosofi som går ut på enkelhet, nostalgi och medveten

Clean har en filosofi som går ut på Enkelhet, Nostalgi och Medveten

Amerikanska Clean släpper sin 26:e doft. En typisk sommardoft men som har ganska lite att göra med ursprungscleandoften som kom ut första gången 2003. Det känns lite som om företaget har förädlat bort sig själv i jakten på den där rena doften som från början gjorde märket så unikt. Inte desto mindre så är detta en relativt trevlig doft som företaget kommer undan sommaren med.

Det jag trots allt gillar med Clean är att de har en uttalad sustainabilityprofil där dofterna tas fram ur ett etiskt- och ekologiskt tänk utan ftalater, triclosan och andra läskiga ämnen som kan finnas i parfymer. Clean är hyfsat rena alltså.

Cleans, Summer Sun, är en oneshot och har doftnoterna clementine, äpple, kaprifol, enbär och mysk i sig. Helheten är fruktig. Den ska liva upp själen står det i pressutskicket.

Sunset beach ligger på norra sidan av Uahu, Hawwai och hela kustremsan kallas för North Shore

Sunset beach ligger på norra sidan av Uahu, Hawwai och hela kustremsan kallas för North Shore

Kanske beror det lite på att jag är svag för den där Hawaiiön. Uahu. Jag brukade cykla förbi Sunset beach och kolla på de enorma mammutvågorna som väller in över stranden i december. Det är då alla världens surfare kommer dit och världscupen avgörs där. Mäktigt men läskigt.

Till Sunset beach vallfärdar surfarna i december - februari för att leta mammutvågor.     Foto: Agneta Elmegård

Till Sunset beach vallfärdar surfarna i december – februari för att leta mammutvågor. Foto: Agneta Elmegård

 

Certifiering av fillers- och botoxbehandlingar för att öka patientsäkerheten

Ny sajt lanserad för att göra den estetiska skönhetsbranschen säkrare.

Ny sajt lanserad i dagarna för att göra den estetiska skönhetsbranschen säkrare.

Funderar du på att göra ett fillersingrepp, ta en botoxspruta eller bara är allmänt intresserad av att hitta mer information om vad behandlingarna innebär? Medan Socialstyrelsen håller på att utreda vilka som ska få göra injektionsbehandlingar (idag får vem som helst göra injektionsbehandlingar, tro det eller ej) så har Allergan och plastikkirurgen Ulf Samuelson från Akademikliniken slagit sina kloka huvuden ihop och startat en certifiering av behandlare med utbildning och information i ämnet. Även Galderma har anslutit sig till certifieringen. Läs mer om initiativet på estetiskainjektionsradet.se

Det Estetiska Injektionsrådet har som målsättning att öka skyddet för den enskilda patienten och en av initiativtagarna till projektet om certifieringen är plastikkirurgen Ulf Samuelson från Akademikliniken. Jag och Ulf har suttit i samma jury för några år sedan när Injection Academy korade den bästa injectionsbehandlaren bland sin personal och jag vet att det här ämnet ligger nära Ulf Samuelsons hjärta. Så jag ställde några relevanta frågor till honom om den nya satsningen som på sikt ska leda till ett säkrare behandlingsklimat på Sveriges kliniker.

Ulf Samuelson docent och specialist vid Akademiklniken är initiativtagare till den nya sajten som ska öka patientsäkerheten kring skönhetsingrepp

Ulf Samuelson docent och specialist vid Akademiklniken är initiativtagare till den nya sajten som ska öka patientsäkerheten kring skönhetsingrepp

Hallå där Ulf Samuelson, docent och plastikkirurg vid Akademiklniken och initiativtagare till en certifiering som innebär en säkrare behandlingar för patienter som vill göra fillers och botoxbehandlingar.

I dag kan i stort sett vem som helst injicera fillers på salonger och kliniker runt om i landet. Varför tar det så lång tid för Socialstyrelsen att utreda om det här är bra eller dåligt för patientsäkerheten?
– Bra fråga som även jag och många andra ställt sig. Det har inte räknats som sjukvård och då har myndigheterna duckat. Jag trodde man skulle följa Danmarks exempel där man reglerade 2007.

Varför har du tagit det här initiativet till att certifiera injektionsbehandlare?
– Jag tycker att patientsäkerheten bör ökas genom att man sätter krav på bakgrund och utbildning på de som utför estetiska injektioner i brist på reglering från myndigheterna. Injektioner av filers och botulinumtoxin är behandlingar med få biverkningar om man gör på rätt sätt men det kan uppstå komplikationer som kan få allvarliga följder om de inte diagnosticeras eller inte behandlas på rätt sätt.

Kostar det någonting att  bli certifierad och vad innebär det?

– Det kommer att vara självfinansierat utan något vinstintresse för injektionsrådet. Kostnaderna är för administration, hemsida, lokalhyra etc.  Det innebär en kostnad för att genomgå certifieringen och sedan en årlig mindre kostnad för att finnas med i registret.

Är det fler fillersföretag än Galderma och Allergan som kommer att ansluta sig, eller är detta bara något för de stora drakarna?
– Viktigt och en förutsättning för bred förankring är att en certifiering inte bara gäller för en produkt eller ett företags produkter. Vi välkomnar och diskuterar med fler företag och jag tror på en bred uppslutning när certifieringen nu blir konkret.

Vad tycker du man som patient ska tänka på innan man bestämmer sig för göra en behandling?
– Ta reda på  vilken klinik och behandlare du går till. Utbildning, kunskap, erfarenhet, certifiering? Se till till att föreslagen produkt håller hög klass och är väldokumenterad i studier och att det finns lång erfarenhet av resultat och säkerhet. Fråga om alternativa behandlingar. Fråga vad som händer och vilken hjälp du får om något skulle gå snett. Gå gärna till flera kliniker innan du bestämmer dig. Om du inte känner förtroende för behandlaren eller produkten, – gå någon annanstans.

 

 

 

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén