Det har gått drygt åtta år sen den första Ridderheimsrapporten togs fram. Det är en rapport som beskriver våra matvanor och trender inom matproduktionen. Genom åren har man kunna utläsa hur hela matarenan förändrats i grunden. Vad vi handlar, lagar och stoppar i oss har blivit allt viktigare markörer för vilka vi är – och vilka vi vill vara i framtiden.
”Den till synes eviga sanningen om att mat måste smaka gott för att bli uppskattad håller på att kastas omkull. Nu flyttas fokus till att maten ska göra gott. Matens goda egenskaper för kroppen och samhället håller på att gå om själva smaken i betydelse för den totala upplevelsen”, säger Sophia Salonen, marknadschef på Atria Scandinavia som ligger bakom rapporten.
Mat blir större allvar.
Rapporten visar att våra nya matvanor har på senare tiden skiftat från att smaka gott till att göra gott och det syns på flera nivåer. På individnivå hyllas numera människor med disciplin och strikta rutiner. De som rustar och bygger sin kropp för att klara av livets påfrestningar. Här är inte smak eller yta viktigt – de äter för att prestera, visar rapporten. Strävan efter miljömässig hållbarhet är också en tydlig trend.
Detta ligger också i linje med vad hudvårdsforskare just nu är intresserade av, såsom karamellisering av huden (glycation end products) som kommer av att vårt blod innehåller allt mer socker och hur det påverkar proteinbindningarna i huden. Men även hudvård med probiotika som blir allt vanligare. Återkommer om detta!
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.