Dag: 14 maj 2016

Svenska Lyx Cosmetics har skapat ett nytt akryllack – för hemmabruk

Ur något ont kommer alltid något gott. Lyx Cosmetic vann en strid mot läkemedelsverkat i december 2015. Striden gällde ett gellack som Lyx Cosmetics tagit fram i Tyskland som fick säljförbud.  Tillsammans med kemisten Marie Lodén bestred de beslutet – och vann. Och ur den här striden föddes – en ännu vassare produkt, enligt Tina Christander som är grundare av Lyx Cosmetics. Lackryl var född. Den enda i sitt slag. Den enda i världen i sitt slag.

Gelenaglar härdar aldrig helt utan de oxiderar och vissa akrylater flyter upp på ytan. Dessa måste man torka av. Torkar du av de här restprodukterna mot huden för många gånger kan det skapa allergier. Akrylaten  i Lackryl härdar helt efter bara några sekunder i Led-lampa och avger inga allergiframkallande ämnen, förklarar Tanja Bosikovska som är den kemiskt kunniga i företaget Lyx Cosmetics.

Tina och Tanja från Lyx Cosmetics lanserade sitt hemmakit med akrylnagellack. Är redan hooked.

Tina och Tanja från Lyx Cosmetics lanserade sitt hemmakit med akrylnagellack. Är redan hooked.

Jag har testat  det här akryl- nagelacket och jag tycker att det är helt outstanding. Jag hade dock önskat mig lite fler poppiga färger, men glansen är skitbra, akryllacket sitter flera veckor, mattas av lite på slutet, men jag tycker att det här är en kanonprodukt för under 300 kr.

Vi ville hitta ett lack som var anpassat för konsumenten. Där startade vår resa. Kemisten i Tyskland tröttnade nog på oss för det var mycket framochtillbaka innan vi var nöjda. Han blev helt vimsig men tillslut blev det väldigt bra och är så stolta över det här och att vi minimerad risken med allergier så tydligt, resonerar Tanja och Tina.

Lacrylacks hemmakit fick en Oscars av Skönhetsredaktörerna i februari

Lacrylacks hemmakit fick en Oscars av Skönhetsredaktörerna i februari

Hållbar konsumtion och livsstil hjärtefrågor för L’Oreal

Maria Mossenberg på L'Oreal vurmar för hållbarhet. Det gillar vi

Maria Mossenberg på L’Oreal vurmar för hållbarhets- och mångfaldsfrågor. Det gillar vi.

Man tänker inte på det multinationella företaget L’Oreal som särkilt hållbart eller Lohasinriktat. Utan snarare som ett skönhetsbaserat Mackedonken. Men där har jag tagit fel minsann. Synd att företaget inte fått ut sitt hållbarhetsarbete bättre faktiskt. För där händer det grejjor.
När konsumtionen ökar måste fler ta sitt ansvar och bidra till att miljöpåverkan blir mindre, berättar Maria Mossenberg, kommunikationsansvarig på L’Oreal i Sverige.

Under sin dragning på Daisybeautys skönhetskonferens i Rom 2016 är Mossenbergs dragning den som jag kände mig mest upplyft av. Visst vill man vara fin, fiffa och köpa härliga produkter men inte fan vill man skita ner planeten mer än vad man redan gjort?

Fram till 2020 har L’Oreal tagit en policy om att reducera sitt footprint på jorden med 60 procent. Katjing. Hoppas att de lyckas.
100 procent av våra fabriker och anställda ska bidra till en gynnsam miljö, förbättra den miljömässiga profilen med exempelvis förnybara produkter. Stort fokus kommer vi bland annat att ha på hållbara förpackningar fram till 2020, förklarar Maria Mossenberg

Skärmavbild 2016-05-14 kl. 12.16.32

L’Oreal gjorde nyligen en stor revision på sina ingredienser och innehåll i produkter och de har en målsättning om att 46 procent av alla ingredienserna i deras totala produktion ska vara av naturligt ursprung.

2014 screenade vi 28 000 ingredienser för att se om det fanns några tveksamma ingredienser i våra produkter. 20 procent av våra produkter uppfyller 12 principer vi har satt upp med med allt från miljöpåverkan, etiska arbetsförhållande och biologisk mångfald. Upphettening är en annan av de principerna exempelvis, berättar Maria Mossenberg.

 

Fokuset i L’Oreals hållbarhetsarbete ligger på vattenförbrukning och nedbrytbarhetens tidsaxel. Produktlanseringar som ligger på 95 procents biologiskt nedbrytbart innehåll är på gång. Ett forskningcentra som L’Oreal investerat i är helt fokuserat på produkternas nedbrytning i den marina miljön. Schampo som sköljs ut med bara en liter vatten är under insegling.

Skärmavbild 2016-05-14 kl. 12.16.05

3,4 procent av deras 25,3 miljarder stora omsättning (2015), återinvesteras i hållbarhetsarbete. I Belgien  (Libramont) , tar in 122 ton kodgödsen (många Belgian bluekossor där…) dagligen och gör biogas av och till dags datum har L’Oreal 9 bioneutrala fabriker med 0 procents utsläpp. Listan kan göras lång, men ni hör ju själv. I pipelinen ligger även labbtester på 3-D framställd hud för att vara ett framkantsföretag i att undvika djurtester (hallå Kina).

Istället för att använda en enda stor leverantör satsar L’Oreal på mindre kvinnokoorporativ närmare bestämt 250 stycken. 100 procent av palmoljan är dessutom certifierad. Vi vill säkerställa 100 procent spåbarhet i exempelvis palmolja som är en av de mest använda inom skönhetsvärlden, förklarar Mossenberg.

Jag stoppar där.

Maria Mossenberg Foto: Agneta Elmegård

Maria Mossenberg Foto: Agneta Elmegård

 

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén