Jag har varit i Tyskland och besökt Annemarie Börlinds fabrik som ligger vackert belägen i Schwarzwaldskogen söder om Stuttgart. Annemarie Börlind startade som företag 1958 i sydtyska Calw Altburg. Då hade Annemarie Lindner varit på flykt från Östtyskland eftersom regeringen ville konfiskera hennes företag.
I Calw Altburg träffade hon apotekaren Herman Börner som fastnat för hennes produkter och ville sälja dem i sin hälsokostbutik. Lindner och Börner slog, inte bara sina kloka huvuden i hop, utan även sina efternamn och namnet Börlind var fött.
Det jag gillar med Annemarie Börlind är att företaget arbetar med flera etiska projekt såsom rosenodlingar i Iran i regionen där vissa av bönderna tidigare levt på att odla opiumvallmo. Ett annat projekt som ligger företaget varmt om hjärtat är rosenkirchsoljeutvinning i ett kvinnokooperativ i Nepal. Oljan är rik på Omega 9 fettsyra och finns i flera av Börlinds kroppsprodukter.
När företaget firade 50 år på marknaden, 2009, startade företaget House of Hope i en by i Mali där företaget köper all sheasmör till sina produkter. Det ger meningsfullt arbete till många personer i den lilla byn.
”Jag vill inte ha något på huden som jag inte kan äta”, var Annemaries devis och början till att ekomärket skapades. I dag innehåller många av produkterna källvatten från en 160 meter djup källa i Schwartzwaldskogen och orten Calw Altburg söder om Stuttgart där produkterna tillverkas för en marknad på 32 länder .
Annemarie Lindner hade en speciell filosofi som hon stod fast vid under hela sin levnadstid (Annemarie Lindner dog förra året 95 år gammal) och den filosofin bestod av fyra hörnstenar. Rengör, balansera, skydda och vårda. Hon kallade systemet för ”systempflege” (systemvård) och Anne Marie Lindner pratade hellre om hudålder än om hudtyper.
”Din hud kan upplevas som åldrad och solskadad även om du är yngre och tvärtom kan vissa ha en ung hud för sin ålder”, menar Iréne von Arronet som företräder märket på den svenska marknaden sedan 16 år tillbaka.
8 miljoner artiklar om året lämnar fabriken i Calw Altburg och Anne Marie Börlind använder sig av spårbar teknik vid sin produktion där du kan spåra alla leden från leverantör till vilken affär i världen som fått slutprodukten.
Vatten har hög prioritet för företaget som nu drivs av tredje generationen Lindner och 1976 beslutade de sig för att tappa eget vatten från en källa 160 meters djup i Schwarzwaldskogen där fabriken ligger.
Inom EU för man diskussioner kring vatten i ekologiska produkter. I nuläget är de inte eniga om huruvida vatten är en ekologisk ingrediens eller inte… och det påverkar förståss procenthalten av ekoingredienser. Ekologiskt framställd produktion handlar egentligen bara om en odlingsmetod, inte framställningsmetod…
”Vi anser oss vara ett ekologiskt märke med ekologiska värdegrunder. Men vi använder oss av renat källvatten och andelen ekologiska råvaror är högre än genomsnittsmärken och vi får hela tiden höga utvärderingspoäng av Öko-test som är en ekologisk konsumentupplysningsinstans i Tyskland, förklarar deras kemist Barbara Buecher och förklarar att företaget sedan starten valt bort animaliska råvaror, PEG, mineraloljor, silikoner och parabener. Probiotiska produkter kan inte heller klassas som ekologiska, enligt EU.
Annemarie Börlind är ett högteknologiskt företag som vunnit flera innovationspriser. Förre forskningschefen var först med att ta fram liposomer som hela hudvårdsvärlden efter detta har använt i sin tillverkning. Företaget var också bland de första att använda ceramider och nu är det stamcellsforskning, från schwarzwaldrosen, samt probiotika som är på tapeten i företagets produktion.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.