Trots att kemikalier i hårsprayer som bryter ner ozon förbjöds för 30 år sedan verkar ozonlagret i lägre stratosfären fortfarande tunnas ut, enligt ny forskning som TT tagit del av.
Idag kom det en artikel från TT som handlar om ozonet som finns på olika höjder runt hela jorden och skyddar mänskligheten från den skadlig ultravioletta strålning från solen. UV-strålningen, som på sikt kan öka risken för att utveckla hudcancer, ökar när ozonlagret blir tunt.
”Det är alarmerande och ett oroande resultat”, säger William Ball till TT, som är personen som lett studien.
Även om ozonhålet över Antarktis fortsätter att återhämta sig så ser det värre ut vid andra breddgrader.
Den nordligaste delen där minskningen märkts, går i höjd med Uppsala.
”Vi tittade på de långsiktiga trenderna, från 1985 till slutet av 2016. Vi delade upp atmosfären i olika lager, med fokus på den lägre stratosfären, eftersom vi sett en del signaler på att ozonen där fortsatt att minska, även efter att minskningen av det totala ozonlagret – som är det viktiga när det handlar om skydd mot solen – upphört”, säger William Ball, vid Physikalisch-Meteorologisches Observatorium i schweiziska Davos.
Minskningen har upptäckts med hjälp av satellitmätningar. Att man ser den först nu beror delvis på bättre statistiska analyser och den långa tidsperioden, enligt Ball. Resultatet går också på tvärs med de modeller som beräknat hur ozonlagret borde bete sig. En anledning är också att uttunningen dolts av ozonet som bildas närmare jordytan av nedsmutsning, och bland annat orsakar smog i städer.
”Går du ner på under 50:e (på norra halvklotet i höjd med Belgien) så är det tydligt att det är en skillnad. Det är tydligare i tropikerna, men vi är hyfsat säkra globalt sätt, lugnar Ball.
Ytterligare en anledning till att investera i ett bra solskydd alltså. Som försvarets solskydd spf 30. Kolla att den runda ringen med UVA-beteckningen finns tryckt på förpackningen vilket garanterar skydd mot UVA – strålar.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.