Dag: 5 oktober 2022

Nukleotiderna sätter sprutt på hudens celler

Cellreverse heter Dr K:s senaste premiummärke med nukleotider

När vi precis lärt oss stava till prebiotika, reveratrol och kollagen, då kommer det in en helt ny spelare på spelplanen. Nukleotiden. Det låter som någon som hälsar på från yttre rymden. Men nukleotiderna produceras redan, om än sparsamt, i kroppen. Med stigande ålder kan de behöva tillföras utifrån eftersom förmågan att återvinna nukleotiderna avtar med åldern. En person som är världsledande på forskning om nukleotider är Dr Juanita Kilian vid University of North West i Sydafrika.
”Nukleotiderna är byggstenarna i vårt DNA och RNA. De ansvarar för att DNA-trådarna blir exakta kopior av originalet och behövs för att vårt DNA ska behållas intakt. Det säger sig själv att den här viktiga processen avtar med åldern”, säger Dr Juanita Kilian.
Hon är världsledande forskare när det gäller sambanden kring mikrobiotan, hjärna och tarmar. Hon är först i världen med att presentera nukleotider i hudvård och även i ett kosttillskott, Cellreverse, som hon menar ska göra under med huden. Till och med kunna föryngra den.
Nukleotiderna finns främst i inälvsmat, en kost som vi inte äter så mycket av längre. De finns i broccoli också, men då måste man äta väldigt stora mängder. Därför låter vi jästceller ta hand om produktionen i kontrollerad laboratoriemiljö i Schweiz”, förklarar Dr Juanita Kilian som har sin bas i Pretoria i Sydafrika.

Dr Juanita Kilian är världsledande inom nukleotider. Foto: Agneta Elmegård

Vårt DNA utsätts ständigt för angrepp från omgivningen, ändå håller den sig förvånansvärt intakt. Tomas Lindahl, Paul Modrich och Aziz Sancar belönas 2015 med ett Nobelpris i kemi för att de har kartlagt hur cellen felsäkrar den genetiska informationen och reparerar sitt DNA och där nukleotiderna spelar en nyckelroll.
Celler som är ansvariga för upptaget av näringsämnen i tarmen blir påverkade av nukleotider och skapar en bättre absorption av det vi äter. De är viktiga för proteinnerbrytningen och ger bättre syreuppptag i kroppen. Idrottsmän som fick nukleotider återhämtade sig markant fortare än kontrollgruppen.
Hur kopplar man då detta till hudens hälsa och föryngring?
”Vi kan inte se huden som en isolerat organ. Allt hänger ihop. För att uppnå en bra hudhälsa vill man hålla nere de inflammatoriska processerna i tarmarna men framförallt kortisolnivåerna, i kroppen. Detta hjälper nukleotiderna till med väldigt effektivt. Det var i och med den insikten som mitt intresse började för vad nukleotiderna kan göra för huden.

Årets Nobelpris i kemi: Elektronisk hud, molekylbygge eller pratande bakterier?

En av de farligaste arterna av bakterier är Staphylococcus aureus. Upptäckten att de kommunicera med varandra tippades kamma hem ett nobelpris 2022, men så blev det inte! Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) / TT AP

(Texten har uppdaterats)

Elektronik som härmar vår egen hud? Molekylbygge, eller hur generna styr kommunikationen hos bakterier. Spekulationerna inför nobelpriset i kemi 2022 var vilda och ämnena vitt spridda. Något som var kul var att nästan alla kandidater var kvinnor, enligt TT. Och det var den hetaste kandidaten som vann, Carolyn R. Bertozzi vid Stanford University i USA. Hon är expert på kemiska reaktioner i levande celler och hur reaktionerna påverkar sjukdomar som cancer. Årets kemipris handlar om att kunna bygga alltmer komplicerade molekyler och förutom Carolyn R. Bertozzi är även Morten Meldal och Barry Sharpless inkluderad i kemins nobelpris, som de erhåller; citat ”för utvecklingen av klickkemi och bioorhtogonal kemi” (enkelt förklarat att kemiska reaktioner kan förekomma inuti levande system utan att störa naturliga biokemiska processer). Lipider, glykaner och proteiner gynnas av den här tekniken.

Att bygga komplicerade molekyler, något som vi har sett bra exempel på inom hudvårds- och parfymindustrin den senaste tiden där påbyggda molekyler skapade i laboratoriemiljö, blir allt vanligare. Det senaste exemplet är Versos nya supermolekyl Near 1 skapad av Dr Graziano som det tog åtta år av forskning att framställa. Det tar tid och kostar mycket pengar är slutsatsen.
Klick-kemin är utvecklad av Meldal och Sharpless som innebär att molekylära byggstenar snabbt och effektivt hakar i varandra. Något som vi snart kan vara gynnade av i skönhetsindustrin som ofta har ett ben i medicinska institutioner.

Bonnie Bassler, molekylärbiolog vid Princeton University i USA var tidigt med i spekulationerna om att få kemipriset ihop med sin kollega Peter Greenberg. Tillsammans har de studerat hur bakterier kommunicerar kemiskt med varandra, en forskning som kan användas när farliga mikrober ska bekämpas.
En tredje tänkbar vinnare som förekom i spekulationerna kring nobelpriset i kemi var Zhenan Bao vid Stanford University. Hon studerar så kallad ”elektronisk hud”, det vill säga elektronik som efterliknar människans hud. Detta är användbart vid utveckling av nya proteser och robotar. Säg hej till framtiden.

Hur funkar dynamisk koppning i ansiktet?

Dynamisk koppning innebär att koppan förs framåt, uppåt eller med pumpande rörelser frö att öka lymfdränaget i huden. Blodcirkulationen ökar och överflödig vätska förs bort. Undvik att dra alltför många gånger på samma ställe. Börja försiktigt. Foto: Agneta Elmegård

Gwynet Paltrow, Sara Sjöström och Jennifer Aniston. Vi har sett dem på röda mattan eller i simbassängen med runda blåmärken på ryggen. Men nu är det den dynamisk koppningen som är i ropet. Gemensamt för koppningsverktygen som dras över ansiktshuden är att de tillverkas av flexibelt material som gummi eller silikon för att inte skada den ömtåliga huden i ansiktet. Syftet är att suga in hudens bindväv i en kontrollerad, mindre yta, och på så sätt sätta igång blodcirkulationen i huden.

Glöm inte att applicera oljan i ansiktet innan du börjar, tryck sedan lätt koppan över ansiktet så att huden sugs in i koppan.

Med statisk koppning låter du koppen vara kvar på ett och samma ställe men den dynamiska koppningen utförs i rörelse eller pumpning över huden tillsammans med en olja.
”Har du väldigt känslig hy och ytliga blodkärl, testa att dra koppen en gång och se hur den reagerar. Min rynka mellan ögonbrynen blivit mindre synlig och jag upplever att ansiktet har mer lyster”, förklarar Marie Jansson som grundat koppningstekniken Curam, som utförs med ett dynamiskt följsam koppningsverktyg i silikon.

Marie Jansson är grundare av Curam

 

Vad kan koppningstekniken göra med huden?
”Enligt det österländska synsättet, anses koppning bidra till djup bindvävsmassage som
i sin tur leder till förbättrad cirkulation. Området som behandlas transporterar ut näring och syre i huden och bidrar till att minska spänningar och svullnader. Hudens elasticitet ökar och kollagenproduktionen stimuleras. Jag upplever mitt ansikte som öppnare och att det har fått sig ett lyft. Ansiktet är mindre svullet när jag vaknar. När cirkulationen kommer igång får man rosigare kinder, och jag upplever även att huden har fått mer glow”, förklarar Marie Jansson.


Vilka kan ha nytta av tekniken och varför?

”Alla personer oavsett ålder kan dra nytta av koppning. Koppning är bra på ärr för att mjuka upp bindväven men låt det gå minst 6 veckor från eventuell operation och nytt ärr”.
Hur går dynamisk koppning till?
”Du placerar koppens undersida mot huden, sedan trycker du enkelt ihop kopparna mot huden genom att klämma åt den på båda sidorna, se till så att undersidan har kontakt med huden hela tiden så kläm mjukt och försiktigt så att inte koppens undersida böjs för mycket. På så sätt skapar vi själva ett vakuum som gör att koppen fäster.”

Så lyckas du med dynamisk koppning hemma:
Smörj in ansiktet med en ansiktsolja
Börja i mitten av ansiktet och utför ut- och uppåtrörelser
Använd långsamma svepande glidande massagedrag
Flytta koppen hela tiden för att förhindra koppningsmärken.
Arbeta på en sida av ansiktet i taget.
Avsluta med några lymfdrag från hårfästet ner mot nyckelbenen.
Rekommenderad användning: 3-5 drag på varje område, 3 gånger i veckan.
Koppa inte på färska ärr, solskadad eller irriterad hud.
Koppa inte direkt över Botox- eller fillersbehandlad hud.

Så här kan också koppningsverktyg se ut. De här är från Zoe Ayla

Vad är koppning?
Man har hittat spår av koppning i Mesopotamien (3000 f.kr.) och kineserna använde koppning i samband med akupunktur för 2000 år sedan. I Europa koppades det på medeltiden och ända in på 1900-talet. I dag används koppning främst av massageterapeuter och hudterapeuter för att öka genomblödningen i hud och bindväv.
Koppning går ut på att man placerar sugkoppor på huden – på så vis skapas ett vakuum som påverkar bindväven i muskler och underhud, och metoden anses förbättra blodcirkulationen och få musklerna att återhämta sig snabbare.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén